Belső piac és fogyasztóvédelem

A fenntartható fogyasztás mindannyiunk érdeke!

2024. 04. 24.

Az Európai Parlament megszavazta a tartós fogyasztási cikkek javíthatóságáról szóló intézményközi megállapodás szövegét. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte az új jogszabályt, amelynek köszönhetően a termékek tartósabbak, könnyebben javíthatók lesznek, elősegítve ezáltal a körforgásos gazdaság kiépítését.

„A fogyasztók érdekeit kiemelten kell kezelnünk, az Európai Uniónak még mindig sokat kell tennie azért, hogy olyan jogszabályok szülessenek, melyek a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva közvetlenül segítik az állampolgárokat. A javításról szóló javaslat pont egy ilyen hasznos kezdeményezés” – hangsúlyozta a fideszes politikus a szavazás kapcsán.

Tóth Edina szerint már nem tartható fenn az a modell, amely alapján a fogyasztók egy terméket megvásárolnak, majd rövid használat után kidobnak. „Üdvözlöm, hogy e javaslat lehetőséget biztosít az elromlott fogyasztási cikkek javításához, legyen szó akár mosógépről vagy kerékpárról. Úgy gondolom, hogy az új jogszabály nemcsak állampolgáraink pénztárcáját kíméli majd meg, hanem csökkenti a használati cikkek által generált hulladék mennyiségét, amely fontos lépés egy környezettudatos Európa irányába” – tette hozzá a képviselő.

„Elengedhetetlen, hogy Brüsszel az európai fogyasztók mindennapi életét könnyebbé tevő, célravezető javaslatokkal foglalkozzon áljogállami eljárások helyett. A júniusi választások tétje ez is. Brüsszelben változás kell” – emelte ki Tóth Edina.