Belső piac és fogyasztóvédelem

Nemet mondunk a brüsszeli cenzúrára!

2024. 02. 27.

Az Európai Parlament plenáris ülésén megvitatta a politikai reklámok szabályozására vonatkozó brüsszeli javaslatot, amelynek köszönhetően Brüsszel cenzúrázási lehetőséget kapna a tagállamok választási kampánya során és befolyásolhatná azok végkimenetelét. A politikai reklámtevékenységek átláthatóságáról szóló parlamenti vita kapcsán Tóth Edina fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: „Ez a brüsszeli javaslat egyértelműen korlátozza a tagállamok szuverenitását. Azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy tagállami hatásköröket sértve brüsszeli szabályokat dolgozzanak ki arra vonatkozóan, hogy egy politikai kampányban miről lehet beszélni. Felháborító a véleménynyilvánítás ilyen módú korlátozása! Kiállunk a szabadságunkat ért támadásokkal szemben! Nem engedünk Brüsszel lopakodó hatáskörbővítési törekvéseinek!”

A brüsszeli javaslat kapcsán magyar részről súlyos aggályok merülnek fel, hiszen az nem felel meg a szubszidiaritás elvének. Ez a rendelet minden kétséget kizáróan politikai jellegű beavatkozás a tagállami választási szabályok befolyásolása érdekében. 

Tóth Edina a javaslattal kapcsolatban kiemelte: elfogadhatatlan, hiszen az sérti a tagállamok választási rendszereit. „Szomorú, hogy a véleménynyilvánítás élharcosai sértik meg elsőként a szólásszabadságot, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a nekik nem tetsző véleményeket cenzúrázzák. Mi ez, ha nem a demokratikus értékek elnyomása?” – tette hozzá a fideszes politikus. 

„Itt az idő, hogy véget vessünk a politikai és ideológiai nyomásgyakorlásnak, és nem szabad megengedni, hogy az uniós intézményeknek hatásköre legyen a Brüsszelt kritizáló vélemények felett!” – zárta felszólalását Tóth Edina.