Belső piac és fogyasztóvédelem

Fel kell számolni a kettős minőséget az Unió közös piacán!

2024. 01. 16.

Az Európai Parlament vitát tartott az ún. „zöldrefestés” jelenségéről, amelynek köszönhetően a vállalatoknak ezentúl bizonyítaniuk kell, hogy termékeik valóban környezetbarátok, nem csak úgy vannak feltűntetve a csomagoláson. Az új szabályozással kapcsolatban Tóth Edina – a dosszié felelőse az EP Környezetvédelmi szakbizottságban – kiemelten fontosnak tartja a kettős minőség elfogadhatatlan gyakorlatának felszámolását, valamint a bizonyíthatatlan és túlzottan általános állítások és címkék használatát mint az ’öko’-, ’bioalapú’, vagy ’klímabarát’.

Az intézményközi tárgyalások során Tóth Edina az Unió közös piacán érvényesülő kettős minőség betiltását szorgalmazta. „Nem fogadjuk el, hogy az Unióban a mai napig kettős mérce érvényesül! Közép-kelet-európai képviselőként óriási sikernek tartom, hogy bekerült a kettős minőség tiltása a jogszabályba, amelynek köszönhetően meg fogjuk szüntetni, hogy a régió állampolgárai másodrangú fogyasztók maradjanak az Európai Unióban” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

„Összességében elmondhatjuk, hogy ma már egyre több vállalat és márka ténylegesen is törekszik a fenntarthatóságra, így a zöldítés szerepe felértékelődik.  A fogyasztói bizalom megerősítése érdekében egy hatékony szabályozás minden valódi környezetbarát céges törekvés hitelességét erősítheti. Módosításaink célja, hogy a zöld termék legyen valóban zöld, járjunk együtt tovább a zöld úton, s szüntessük meg közösen a „zöldrefestés” rossz gyakorlatát!” – tette hozzá a politikus.