Környezet és klímavédelem

Tagállami koordináció nélkül nem lehetnek sikeresek az uniós környezetvédelmi fejlesztések

2021. 04. 29.

A LIFE-programról folytatott vitát az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Ez az egyetlen olyan uniós szintű program, amelynek középpontjában kizárólag a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem áll, s amely többek között a növény- és állatvilág megőrzésére, az európai jelentőségű élőhelyek fejlesztésére biztosít pénzügyi forrásokat. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy az 5,4 milliárd euróra növelt pénzügyi forrás miatt a programban kiemelt szerep juthat számos új környezetvédelmi projektnek is. A program támogatja például a Magyarország számára kiemelten fontos körforgásos gazdaságra való átállást, és más programokkal együtt azt a célt szolgálja, hogy az EU 2050-ig elérje a karbonsemlegességet.

Tóth Edina szerint a fenntarthatósági célkitűzéseinket csak akkor lehet elérni, ha az éghajlati és környezeti kihívásokat lehetőségként kezeljük minden szakpolitikai területen. Ezért a biológiai sokféleség helyreállítása és a környezetszennyezés mértékének csökkentése érdekében meg kell határoznunk a szükséges beruházásokat és a rendelkezésre álló eszközöket.

A fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában hangsúlyozta, hogy a LIFE-projektek azonban sok esetben rávilágítanak az uniós szintű politikai döntések ellentmondásaira. A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjének, Rónai Sándornak a felszólalására reagálva az elosztási mechanizmust illetően kiemelte, hogy a környezetvédelmi fejlesztések igenis központi tagállami koordinációt igényelnek, mivel azok több régión átívelnek. „A fenntarthatósági projektek nem pontszerűen, egymástól elszigetelten, hanem hálózatba szerveződve teljesednek ki. Tagállami koordináció nélkül az uniós környezetvédelmi fejlesztések sem lehetnek sikeresek” – tette hozzá a fideszes politikus.

Tóth Edina szerint mindazonáltal a környezetvédelmi és fenntarthatósági politika azon áll vagy bukik, hogy a polgárok elfogadják-e azokat. A programot uniós szinten is jobban meg kell ismertetni az emberekkel, hiszen a LIFE program a környezetvédelem terén rendkívül értékes segítséget jelenthet.

Brüsszel, 2021. április 29.