Közegészség és élelmiszer-biztonság

Emberéleteket veszít, aki nem elég gyors

2021. 02. 10.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Ursula Von der Leyen bizottsági elnök részvételével a Covid-19 oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégia aktuális állásáról vitáztak. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a lassú uniós vakcinabeszerzés az európai polgárok életét és az európai gazdaság minél gyorsabb újraindítását kockáztatja. Ezért a hatékonyság érdekében az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia az amerikai és nyugat-európai vakcinák alternatíváinak lehetséges használatát is.

A néppárti politikus hangsúlyozta: „Kulcsfontosságúak a számok a koronavírus elleni harcban, hiszen az oltási folyamat sebességén emberéletek múlnak. Az uniós oltottsági szint még mindig négy százalék alatt van, míg Nagy-Britanniában ez a mutató már közel 20 százalékos, de eredményesebb az EU-nál az Amerikai Egyesült Államok, Izrael vagy Szerbia is. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az uniós vakcinabeszerzés ötlete kiváló volt, ám megvalósítása kudarcba fulladt”.

„A jelenlegi, egyébként is nagyon rossz helyzeten csak tovább ront az a populizmus, melyet a magyar baloldal képvisel. Hazámban, Magyarországon oltásellenes demagógiával él, itt Brüsszelben pedig pártpolitikai alapon fennhangon támadja az Európai Bizottság néppárti elnökét” – hívta fel a figyelmet plenáris felszólalásában Tóth Edina.