Környezet és klímavédelem

Újabb brüsszeli támadás a rezsicsökkentés ellen

2021. 07. 08.

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a 2030-ig tartó időszakra szóló általános uniós környezetvédelmi cselekvési programját. Az EP indítványában azt szorgalmazza, hogy legkésőbb 2025-ig a fosszilis tüzelőanyagok valamennyi támogatását szüntessék be a tagállamok. Tóth Edina EP-képviselő szerint az intézkedés bevezetése a magyar fogyasztókat rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a magyar rezsicsökkentést.

Új szakaszba lépett az uniós környezetvédelmi intézkedésekről szóló vita az Európai Parlamentben. Az EP baloldali többsége – a magyar baloldal képviselőivel együtt – újfent a magyar rezsicsökkentés ellen intézett támadást. Az indítványban azt szorgalmazzák, hogy minden uniós tagállam 2025-ig vezesse ki a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó támogatásokat. Egy ilyen intézkedés bevezetése a magyar embereket rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a hazai rezsicsökkentő intézkedéseket. Továbbá felülírja az Európai Tanács 2020-ban elfogadott következtetését is, amelyben elismerik a fosszilis tüzelőanyagok közül a földgáznak az energia átmenetben betöltött szerepét.

Tóth Edina szerint a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában. A lakossági fogyasztás viszont jelentősen megnőtt, ezért a földgáz alapú beruházások támogatását 2030-ig fent kell tartani. „Az EP balliberális javaslata a támogatások középtávon való kivezetéséről elfogadhatatlan, hiszen egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására. A Fidesz képviselőcsoportja számára a magyar emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első” – emelte ki Tóth Edina.