Közegészség és élelmiszer-biztonság

A józan ész diktálja az uniós egészségügyi szabályokat!

2021. 09. 13.

Az Európai Parlament plenáris ülése Egészségfejlesztés és betegségmegelőzés címmel közös vitát folytatott az Európai Egészségügyi Unió két jelentéséről. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: az uniós intézményeknek a tagállamokkal szorosan együttműködve, de tagállami hatáskörmegvonás nélkül kell fellépniük az európai polgárok egészségének védelme érdekében!

„Sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a jövőben az egészségügyre, és a sikeres válságkezelés érdekében gyorsabban kell reagálni az előre nem látható egészségügyi veszélyekre. Az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ fejlesztésével képesek lehetünk arra, hogy az uniós intézmények a tagállamokkal együttműködve a jövőben biztosítani tudják az európai polgárok egészségének védelmét, ezzel hozzájárulva az európai polgárok egészségügyi ellátásának javulásához. Viszont ez nem járhat együtt tagállami hatáskörmegvonással” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: „Az Uniónak az általános célok mentén kell nagyobb erőkifejtést tanúsítania: erősítenie kell az emberek védelmét a határon átnyúló egészségügyi veszélyekkel szemben, támogatnia kell a gyógyszerekhez, orvostechnikai eszközökhöz és egyéb válsághoz kapcsolódó termékek hozzáférhetőségét és megfizethetőségét ugyanakkor nem támogatható az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ hatáskörének kiterjesztése a nem-fertőző betegségek monitorozására”. „Fontos megjegyezni, hogy 2020 elején, amikor már egyértelmű volt a koronavírus jelentette egészségügyi fenyegetettség, ugyanez a Központ nem elemezte megfelelően a helyzetet és nem tett ajánlásokat a tagállamok számára. Ez is mutatja, hogy legfontosabb most a Központ eredeti szerepének megerősítése nem pedig a hatáskörök bővítése” – tette hozzá a politikus.

„Magyarország és a magyar kormány számára az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első, ezért is tartom aggályosnak a Parlament minden olyan javaslatát, amely új struktúrákat hozna létre, jelentősen megnehezítve, vagy adott esetben gátolva ezzel a tagállamok válságkezelését” – zárta felszólalását Tóth Edina.