Környezet és klímavédelem

Az EU rezsi- és energiaválságában Brüsszel felelőssége egyértelmű

2021. 10. 20.

Az Európai Parlament ma tartotta plenáris vitát az ENSZ Glasgow-ban megrendezendő éghajlatváltozási konferenciájáról (COP26 Klímacsúcs) szóló uniós állásfoglalásról. Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott: „Irracionális javaslatokkal nem hozhatjuk nehezebb helyzetbe a polgárokat és az európai cégeket, az Unió versenyképességét meg kell őrizni! Kiemelte: fontos, hogy fenntartsuk a zöld átmenet társadalmi támogatottságát, ez azonban csak akkor lehetséges, ha megakadályozzuk, hogy a klímavédelem költségeit az emberekre hárítsák!”.

Tóth Edina plenáris felszólalásában kiemelte: két évvel ezelőtt Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke arra kapott megbízást, hogy igazságos és kiegyensúlyozott módon érje el az uniós klímacélokat. „A valóság azonban teljesen másképp fest! A glasgow-i klímacsúcsra készülve azt láthatjuk, hogy ma Európában rezsi- és energiaválság van, és ebben az EU felelőssége egyértelmű” – tette hozzá.

A fideszes politikus rámutatott, hogy számos tagállamban polgárok és vállalkozások teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak az energiaszolgáltatóknak. Most pedig az Európai Bizottság a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni, klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelését.

Tóth Edina felszólította a Bizottságot, hogy hagyja abba a polgárok pénztárcájára hárított klímapolitikát és tegyen eleget azon kötelezettségének, hogy a zöld átmenet során vállalkozásaink megőrizhessék versenyképességüket. „A klímacsúcs árnyékában az uniós zöld ambíciók megvalósítása közepette senkit sem szabad az út szélén hagyni!” – zárta felszólalását az EP-képviselő.