Környezet és klímavédelem

Megvédjük a magyar családokat: elutasítjuk a brüsszeli klímaadót!

2023. 04. 18.

Az Európai Parlament (EP) a mai napon megvitatta a „Fit for 55” uniós klímapolitikai intézkedéscsomaggal, különösképp a lakossági és kereskedelmi szektorokra kiterjesztendő klímaadózással kapcsolatos tárgyalások eredményeit. Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott: „A kibocsátáscsökkentéssel nem hozhatjuk nehezebb helyzetbe a polgárokat. Meg kell akadályozni, hogy a brüsszeli szabályozásból eredő többletterheket a magyar családokra hárítsák!” – emelte ki.

Tóth Edina felszólalásában rámutatott: Brüsszel elhibázott klímapolitikája miatt már most is egekben vannak az energiaárak, s elszabadult az infláció. Az EU károsanyagkibocsátás-kereskedelmi rendszerének részeként hozzáadott lakossági klímaadó elfogadása különösen kedvezőtlenül érintheti az európai, s köztük a magyar családokat, s veszélyezteti a magyar rezsicsökkentési program hosszú távú fenntarthatóságát is.

A fideszes politikus hangsúlyozta: jelenleg Magyarországon a legolcsóbbak a rezsidíjak egész Európában, ezért egy ilyen típusú klímaadó bevezetése pont a magyar háztartások költségeit növelné meg a legnagyobb mértékben, ez pedig elfogadhatatlan számunkra! Az átállás költségét nem velük, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni. „A gazdasági növekedést gátló, irreális elképzelések helyett valódi környezet- és polgárbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség!” – zárta felszólalását Tóth Edina.