Környezet és klímavédelem

Gazdák nélkül nincs zöld átállás!

2023. 05. 10.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a gazdák zöld átállásban játszott szerepéről vitázott. Győri Enikő fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában állt ki a termelőkért: „Az Európai Zöld Megállapodás jegyében a Bizottság ontja magából a jogszabályokat a koronavírus-járvány és a háború ellenére. Ezek túlzott bürokratikus és pénzügyi terheket rónak a gazdákra, előzetes hatásvizsgálat nélkül”. Tóth Edina rámutatott: „A gazdák már amúgy is nehéz helyzetét tovább súlyosbítja a Bizottság növényvédőszer-csökkentésre vonatkozó javaslata”.

Tóth Edina aláhúzta: „A javaslat fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó 50 százalékos csökkentést javasol, anélkül, hogy figyelembe venné az egyes tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit, illetve nem tartalmaz előzetes számításokat a termelés várható csökkenéséről, az élelmiszerárak és az importkitettség növekedéséről. Ez elfogadhatatlan!”

Győri Enikő külön szót emelt a borászok érdekében: „A szőlőtermelők és borászok a legelkötelezettebbek a fenntartható fejlődés mellett. Ahogy viszont Brüsszel eljár a címkézési szabályok, a növényvédőszerek betiltása és a körforgásos gazdálkodás terén, az egyenértékű a kis családi birtokok és borászatok tönkretételével. Ahány tagállam, annyi körforgásos címkézési, visszaváltási, újrahasznosítási kötelezettség, a legkisebb borászatoknak is. Európa ideológia okokból tönkreteszi az egységes piacot, saját termelési hagyományait, sokszínűségét és versenyképességét. Ideje lenne felébredni!”