Közegészség és élelmiszer-biztonság

Titoktartás helyett tényfeltárást!

2023. 07. 11.

Az Európai Parlament a mai napon vitázott a Covid19-világjárvánnyal foglalkozó különbizottság (COVI) munkáját lezáró jelentésről, amelynek eredeti célja az volt, hogy megvizsgálja a pandémiára adott európai válaszokat, értékelje a világjárvány idején hozott döntéseket és levonja a szükséges tanulságokat. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában rámutatott: a jelentés jelenlegi formájában nem támogatható, mert nem foglalkozik az európai polgárokat leginkább érintő problémákkal, miközben túlzó és téves megállapításokat tesz az EU teljesítményét illetően.

Tóth Edina felszólalásában hangsúlyozta, hogy a jelentés tartalmi és időzítésbeli problémákat is felvet, hiszen jelentősen megkésett. Kiemelte: „Elfogadhatatlan az is, hogy elmaradt a korábban ígért tényfeltárás a Bizottság által sms-ekben megkötött vakcinaszerződésekről”.

„Ki kell mondanunk, hogy Európa a világjárvány kezelésében lemaradt, kizárólag a tagállamok által meghozott gyors döntéseknek köszönhetően tudott felülkerekedni a járvány okozta kihívásokon. Éppen ezért itt lenne az ideje, hogy a tagállamok támadása helyett valódi tényfeltárásra kerüljön sor!” – emelte ki a fideszes politikus.