Környezet és klímavédelem

Kiállunk a magyar gazdákért!

2023. 07. 12.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a mai napon kis többséggel elfogadta álláspontját a rendkívül vitatott és megosztó természet helyreállítási rendeletről. Tóth Edina fideszes EP-képviselő a szavazás eredménye kapcsán kiemelte: „Nemet mondunk a baloldal által erőltetett átgondolatlan, irreális és végrehajthatatlan EP-tervezetre, hiszen az veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését, az élelmiszertermelést, s növeli az élelmiszerárakat”.

Tóth Edina rámutatott: az Európai Parlament javaslata messze túlterjeszkedik  a tagállami kormányokat tömörítő tanács álláspontján, és katasztrofális az európai agráriumra és gazdákra gyakorolt hatása, hiszen akár 30%-kal is csökkentheti az élelmiszertermelést Európában. „A radikálisan csökkenő termelés nyilvánvaló következménye lenne az élelmiszerek nagyságrendekkel magasabb ára, valamint növekvő függőségünk harmadik országoktól” – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint rendkívül szomorú továbbá, hogy Brüsszel ezidáig nem volt hajlandó olyan pénzügyi alapot javasolni, amely valódi kárpótlást nyújtana a gazdáknak. „Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint a javaslat magyarországi megvalósítása évente 50 milliárd forintra rúgna. Ez az óriási teher döntő részben a magyar gazdálkodókra hárulna, ami elfogadhatatlan. Fenyegetés és zárt ajtók mögötti háttéralkuk helyett a Bizottságnak vissza kell térnie a nyilvános érdemi párbeszédhez és egyeztetésekhez!” – zárta hozzászólását.