Közegészség és élelmiszer-biztonság

A kelet-közép-európai régiónak kiemelt szerepe lehet a gyógyszergyártásban!

2023. 10. 04.

Az Európai Parlament az Európai Uniót érintő és egyre elhúzódó gyógyszerhiányról vitázott. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában kiemelte, hogy a Covid19-világjárvány, a háború, az elhibázott szankciók okozta gazdasági válság és infláció miatt kialakult helyzet rámutatott: hiba, hogy a hatóanyagok jelentős többsége Unión kívül készül. “Elengedhetetlen az EU gyártási és ellátási folyamatainak megerősítése, melyben a kelet-közép európai régiónak kiemelt szerepe lehet” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Tóth Edina hangsúlyozta: „az EU-nak sokkal több energiát kell fektetnie a gyógyszerhiány kezelésére, mert a hiány veszélybe sodorja a betegeket és óriási kihívást jelent a nemzeti egészségügyi rendszerek számára”. Hozzátette: az egyik legsúlyosabb probléma az, hogy a gyógyszergyártáshoz használt hatóanyagok mintegy 70-75 százaléka a Távol-Keleten, Kínában és Indiában készül. Meg kell erősíteni az EU gyártási és ellátási folyamatait.

„Ez azonban nem lehetséges az Európai Unió területén már meglévő gyógyszergyárak gyártási kapacitásának növelése és új gyártók bevonása nélkül, amely során fontos az egyenlő földrajzi eloszlás érvényesülése. A kelet-közép-európai régió nem lehet az EU „mostohagyereke”. Fontos, hogy az itt található korszerű gyártókapacitásokat is bevonjuk a termelés növelése és a minket sújtó gyógyszerhiány megfékezése érdekében!” – emelte ki a fideszes politikus.