Közegészség és élelmiszer-biztonság

A baloldal tönkreteszi a gazdákat!

2023. 10. 24.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ma szavazott a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendelet módosításáról, amely elsődleges célja a növényvédő szerek felhasználásának 50 %-os csökkentése 2030-ig. Tóth Edina fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán kiemelte: teljességgel elfogadhatatlan a szakbizottság felelőtlen döntése, amely miatt magyar és európai gazdák mehetnek tönkre.

Tóth Edina hangsúlyozta: Magyarország és a magyar gazdák elkötelezettek a fenntartható környezet megteremtése mellett és egyetértünk azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a jelentés fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó 50%-os növényvédőszer csökkentését nem támogatjuk, ugyanis ennek következtében sok gazda felhagyna a tevékenységével és az élelmiszerárak is az egekbe szöknének.

„Brüsszel és a baloldal újabb elhibázott döntése nagymértékű csökkenést fog eredményezni a terméshozamokban, ami a jelenlegi, az élelmezésbiztonságot is veszélyeztető háborús helyzetben vállalhatatlan kockázat.  A növényvédőszer-használat csökkentése össztársadalmi érdek. Ezért olyan megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi, gazdasági és biztonságos élelmiszer ellátási szempontok között!” – emelte ki a fideszes politikus.