Környezet és klímavédelem

Változásra van szükség Brüsszelben!

2023. 11. 09.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a mai napon megszavazta állásfoglalását az „Euro 7” rendelettervezetről, amelynek célja, hogy új szabályokat és normákat határozzon meg a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozóan. Tóth Edina fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán kiemelte: az Európai Bizottság, az európai baloldallal együtt a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának olyan mértékű csökkentésre tett javaslatot, amely teljes mértékben tönkretette volna az autóipart, azonban jobboldali összefogással sikerült olyan szöveget elfogadni, amely által ez elkerülhető. Elég az átgondolatlan brüsszeli javaslatokból. Brüsszelben változásra van szükség. A józan ész pártján álló, az emberek érdekeit szem előtt tartó európai jobboldal és a korrupt, felelőtlen ötletekkel előálló baloldal közötti döntés a jövő évi EP választások tétje” – tette hozzá.

Tóth Edina szerint az európai autóipar aggodalmai jogosak voltak, mert a baloldal által javasolt határértékekkel és határidőkkel nem tudtak volna költséghatékonyan fejleszteni, ehelyett azonban autógyárakat kellett volna bezárni, valamint a polgárok számára megemelkedtek volna az autóvásárlás költségei. „A tervezett új szabványok miatt a hagyományos belső égésű autók technikáját szinte lehetetlen lett volna költséghatékonyan fejleszteni” -tette hozzá.

A fideszes politikus szerint jó megállapodás született, hiszen személygépkocsik esetében sikerült elérni azt, hogy az Euro 7 rendeletet csak 2030-tól alkalmazzák, addig pedig Euro 6-os normák maradnak hatályban. „Mi, az európai jobboldal képviselői az emberek érdekeiért dolgozunk továbbra is. Mindent meg fogunk tenni, hogy az átgondolatlan szabályozások ne róhassanak felesleges terheket a polgárokra és autóiparunkra” – emelte ki Tóth Edina.