Környezet és klímavédelem

Ismét a gazdákat fenyegeti Brüsszel erőszakos zöldítési kísérlete

2024. 02. 07.

Az Európai Parlament (EP) a mai napon vitát tartott az Európai Unió 2040-re vonatkozó éghajlat-politikai célkitűzéseiről. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője  plenáris felszólalásában rámutatott, hogy hetek óta gazdák ezrei tüntetnek Európa-szerte. „A tüntetések kiindulópontja közös: a gazdák elutasítják a brüsszeli bürokrácia ún. zöld megállapodását, hiszen azok már elfogadhatatlanul nagy terhet rónak a mezőgazdaságra” – mutatott rá plenáris felszólalásában.

Tóth Edina felszólalásában kiemelte: a Bizottság előzetes tagállamokra lebontott hatásvizsgálatok nélkül, újabb károsanyag-kibocsátási célértékeket javasol 2040-re a háború és a rossz gazdasági kilátások ellenére is. A fideszes politikus aggodalmát fejezte ki, hogy az európai ipar sanyargatása után most ismét a mezőgazdaság következik, hiszen Brüsszel lényegében meghirdette a ’Green Deal’ 2-t. „Köszönjük, ebből mi nem kérünk! Olyan uniós klímapolitikára van szükség, amely felismeri, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság kiemelten fontos ágazata.” – tette hozzá.

Brüsszel új javaslatával Európa élelmezésbiztonsága forog veszélyben, hiszen még soha nem volt ennyire zöld ideológiáktól átitatott az európai agrárgazdálkodás. „Rendkívül szomorú, hogy a jelenlegi brüsszeli vezetés figyelmen kívül hagyja az európai emberek érdekeit. Ezért is van szükség változásra! Idén júniusban Brüsszelben változás kell!” – zárta felszólalását.