Környezet és klímavédelem

Nem veszélyeztethetjük az európai autóipar versenyképességét!

2024. 03. 14.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a mai napon megszavazta a gépjárművek károsanyag-kibocsátását szabályozó ún. „Euro 7” rendeletet. Tóth Edina, fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán kiemelte: a baloldal korábbi, irracionális javaslatait elutasító egységes kiállásnak köszönhetően a mostani intézményközi megállapodással sikerült biztosítanunk, hogy az új normákat meghatározó szabályok ne növeljék az autógyártás költségeit. „A jelenlegi gazdasági környezetben mindent meg kell tenni, hogy Brüsszel átgondolatlan túlszabályozása ne róhasson felesleges terheket a polgárokra” – tette hozzá.

Tóth Edina megjegyezte: az autógyártók aggodalmai jogosak voltak. Brüsszel eredeti javaslattervezete láttán úgy érezték, hogy az új szabványok akár az autógyárak bezárását is okozhatták volna.

A fideszes politikus szerint hosszú és intenzív tárgyalásokat követően végül jó megállapodást sikerült elérni. “A baloldal által erőltetett célértékek miatt az autóipar már most is az alternatív hajtású járművek fejlesztésével van elfoglalva, új szabványokkal pedig még nagyobb nyomást gyakorolnának rájuk. Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg, nem veszélyeztethetjük az európai versenyképességet!” – emelte ki Tóth Edina.