Digitális egységes piac

Hatékony védelmet az online térben is!

2020. 10. 20.

Az Európai Parlament (EP) digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra vonatkozó ajánlásokkal fordult az Európai Bizottsághoz az egységes piac működésének javítása érdekében. Tóth Edina kiemelte: ami jogellenes az online téren kívül, azt jogellenesnek kell tekinteni az online térben is, ezért platformoknak fokozottabban fel kell lépniük e tartalmak gyors felderítése és eltávolítása érdekében. „Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a “digitális buborékból” és uralni a technológiát vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett. Egy olyan mesterséges intelligencia ökoszisztémát kell létrehoznunk, amely az emberek érdekeit szolgálja, az embereket állítja a központba” – mutatott rá a néppárti politikus.  

Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában kifejtette, hogy a technológia segíti az emberek mindennapi problémáinak megoldását, számos kényelmi funkciót betölt, magában hordozva a folyamatos fejlődés lehetőségét. Ugyanakkor, a technológiai óriáscégek hatalmas gazdasági súlya és vitathatatlan társadalmi hatása valamennyi uniós tagállam figyelmét kivívta. „Az Európai Parlamentben az a feladatunk, hogy biztosítsuk állampolgáraink maximális biztonságát az online térben, illetve garantáljuk az átláthatóság és a számonkérhetőség demokratikus alapértékeinek érvényesülését” – mutatott rá.

„Fontos, hogy ami jogellenes az online téren kívül, azt jogellenesnek kell tekinteni az online térben is. Ennek érdekében a platformoknak fokozottabban fel kell lépniük a jogellenes tartalmak gyors felderítése és eltávolítása érdekében. A jogellenes tartalmakkal csak akkor tudunk leszámolni, ha a nemzeti szempontokat figyelembe véve, a tagállamok összehangoltan és együttesen lépnek fel” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a digitális óriáscégek algoritmusokkal napi szinten befolyásolják életünket, befolyásolják a fogyasztási szokásainkat, döntéseinket; ezért fontos, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak, amennyiben egy digitális szolgáltatás mesterséges intelligenciát használ, és garantálni kell e szolgáltatás mivoltából keletkezett hiba orvoslását is. „Ha a problémák kezelése elmarad, a mesterséges intelligencia téves döntésekhez vezethet, hamis adatokkal befolyásolhat egy-egy döntést” – tette hozzá.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a “digitális buborékból” és uralni a technológiát, vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett. Egy olyan mesterséges intelligencia ökoszisztémát kell létrehoznunk, amely az emberek érdekeit szolgálja, az embereket állítja a központba” – zárta felszólalását Tóth Edina.  

Háttér:

A 2000-ben elfogadott elektronikus kereskedelemről szóló irányelv felülvizsgálatát a parlamenti ciklus kezdete óta sürgetik az európai parlamenti képviselők. Az Európai Bizottság szeptember 8-én zárta le az irányelv hatálya alá tartozó platformok szabályozását érintő nyilvános konzultációt. A belső piaci szakbizottság tagjai szeptember 28-án jelentést fogadtak el az új digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kapcsán, az Európai Parlament október 20-i plenáris ülésén pedig megszavazta az előterjesztést. Az új jogszabálycsomag célja, hogy csökkentse a szabályozás tagállamok közötti egyre növekvő széttagoltságát, hatékonyabban biztosítsa, hogy Európa-szerte mindenki online is éppolyan védelemben részesüljön, mint offline, továbbá hogy minden európai vállalkozás számára egyenlő versenyfeltételeket kínáljon az innováció, a növekedés és a globális verseny tekintetében.

Brüsszel, 2020. október 20.