Digitális egységes piac

Nem akarunk megint szocialista tervgazdaságot!

2023. 09. 12.

Az Európai Parlament vitát tartott az egységes piaci szükséghelyzeti eszközről, amely egy újabb, a tagállamok szuverenitásának korlátozását szorgalmazó jogszabály-tervezet. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kritikával illette a javaslatot. Hangsúlyozta: a Covid19-világjárvány óta egyértelművé vált, hogy a tagállamok gyorsabban és hatékonyabban tudnak fellépni szükséghelyzet idején, és messze felülmúlják a megkésett és nem megfelelően átgondolt brüsszeli intézkedéseket.

Tóth Edina kifejtette: „Nem meglepő módon, a brüsszeli bürokraták az eddigiekhez hasonlóan téves következtetést vontak le, és ismételten a tagállamok lefegyverzésére irányuló javaslattal álltak elő annak érdekében, hogy meggátolják az Unió tagjait a hatékony intézkedések meghozatalában. Az egységes piaci szükséghelyzeti eszköz a szocialista tervgazdasági időket idézi, amely pont a belső piac céljával ellentétes, hiszen a tervezet lehetővé tenné, hogy a Bizottság beavatkozzon a piac működésébe, és előnyben részesítsen egyes gazdasági szereplőket. Ebből köszönjük szépen nem kérünk!”

„Úgy gondolom, hogy Brüsszelnek a belső piac igazi problémáival kellene foglalkoznia, és ideje lenne például nyilvánosságra hozni a botrányos vakciabeszerzéssel kapcsolatos bizottsági elnöki sms-eket” – tette hozzá a fideszes politikus.