Digitális egységes piac

Emberközpontú és a fogyasztókat védő mesterséges intelligencia szabályozásra van szükség

2023. 06. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) jogszabályról szóló álláspontját, amely a világon az első átfogó MI szabályozás lehet. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője szerint „a mesterséges intelligenciának rengeteg alkalmazási területe van, és számos lehetőséget rejt magában. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az MI nem maradhat szabályozás nélkül”. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: a mai szavazás fontos mérföldkő egy olyan szabályozás kialakításában, amely képes kezelni a mesterséges intelligenciával szembeni állampolgári félelmeket és kockázatokat, ugyanakkor nem jelent túlszabályozást és nem gátolja az innovációt.

Tóth Edina kiemelte az átláthatóság és a nyomon követhetőség fontosságát. „Támogatjuk az innovációt, ugyanakkor gondolnunk kell az alkalmazás lehetséges veszélyeire is, és azokat kellő körültekintéssel kell szabályoznunk. Bízom benne, hogy ez a jogszabály biztosítani tudja a jogi kereteket ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia a polgárok és vállalkozások számára biztonságos eszközként működjön. Jól mutatja a MI-rendszerek fejlettségét, hogy a parlamenti vita során elmondott beszédemet is mesterséges intelligencia írta” – emelte ki a fideszes politikus.

Hidvéghi Balázs elmondta: olyan végső szabályozásra kell törekedni, ami emberközpontú és a fogyasztók védelmére helyezi a hangsúlyt. „Ahhoz, hogy növeljük a MI irányában az állampolgári bizalmat, elsősorban a kockázatokat kell beazonosítani és kiszűrni. Azokat a használati módokat kell előnyben részesíteni, amelyekből az embereknek és a társadalomnak előnye származik. Bizakodásra ad okot, hogy az európai szabályozás is ezt a megközelítést követi ” – mondta el a képviselő.