Digitális egységes piac

Fontos a mesterséges intelligencia biztonságos használata

2024. 03. 14.

Az Európai Parlament elfogadta a világ első mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó átfogó szabályozását. Tóth Edina fideszes EP-képviselő elmondta: “Fontos lépés a mai, hiszen egy olyan jogalkotási folyamat végére tettünk pontot, amely lefekteti a mesterséges intelligencia használatának jogi kereteit, szolgálva az uniós állampolgárok és vállalkozások érdekeit”. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint az új szabályok segítik a mesterséges intelligenciával szembeni állampolgári félelmek kezelését és az emberek MI iránti bizalmának növelését.

Tóth Edina és Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselők kiemelték: emberközpontú szabályozás született, ami a fogyasztók védelmére helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor teret enged az innovációnak, a gazdasági lehetőségek kiaknázásának is. „Számunkra mindvégig kiemelt szempont volt, hogy a mesterséges intelligencia uniós szabályozása amellett, hogy az emberek biztonságát helyezze a középpontba és kezelje az MI használatával kapcsolatban felmerülő kockázatokat, egyúttal tisztességes versenyfeltételeket is biztosítson a digitális kkv-k számára”” – mondták el az EP-képviselők. 

Tóth Edina hozzátette: fontos, hogy az MI Európán belüli fejlesztése és alkalmazása maradjon emberi felügyelet alatt, legyen biztonságos, átlátható és megkülönböztetésmentes, illetve a társadalom és a környezet jólétét szolgálja. Bízom benne, hogy az elfogadott szabályozás ösztönözni fogja a szektort érintő beruházásokat és innovációt Magyarországon” – tette hozzá az EP-képviselő.