Belső piac és fogyasztóvédelem

Ne áldozzuk fel az uniós egységes piac előnyeit az ideológiai viták oltárán

2023. 01. 17.

Az Európai Parlament plenáris ülésének megnyitóján a képviselők megemlékeztek az Európai Unió egységes piacának 30-ik évfordulójáról. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: számos fontos, az európai polgárok életét könnyebbé tevő intézkedést köszönhetünk az egységes piacnak, így például az egységes töltőt vagy a roamingdíjak eltörlését. „Fontos lenne, hogy az Európai Unió ilyen, a polgárok érdekeit és a gazdaság fejlődését szolgáló intézkedésekre fókuszáljon, a tagállami jogköröket megkérdőjelező, haszontalan ideológiai viták helyett.” Győri Enikő fideszes EP-képviselő leszögezte: „Azzal, hogy a Bizottság Magyarország és Lengyelország esetében visszatartja a nekik járó uniós forrásokat, az egységes piacon hoz hátrányos helyzetbe országokat, az ő cégeik, régióik fejlődését nehezíti.” A képviselő felszólította a Bizottságot a tagállamoknak járó uniós pénzek mielőbbi folyósítására.

Tóth Edina szerint nincs ok a felhőtlen ünneplésre az évforduló alkalmából. „A koronavírus, a háború, és az ezekből fakadó gazdasági válság megmutatták, hogy még sok munka vár ránk. Itt az ideje, hogy elkezdődjön az európai versenyképesség növelésének korszaka.”

Tóth Edina rámutatott: a globális kihívások és az Egyesült Államokkal felerősödött gazdasági verseny miatt célzott intézkedésekre van szükség. „Csökkentenünk kell az adminisztratív terheket, támogatnunk kell a kis- és középvállalkozásokat, jobban ki kell használnunk az egységes piacban rejlő lehetőségeket!” – tette hozzá.

Győri Enikő elmondta: „Az egységes piac az egyik legnagyobb vívmány, azonban még mindig nem működik kifogástalanul: az előnyök egyenlőtlenül oszlanak el, egyes tagállamok és cégeik nagyobb hasznot húznak belőle, mint mások. Az egyenlő versenyfeltételek elve akkor is sérül, amikor a Bizottság Magyarország és Lengyelország esetében visszatartja a nekik járó uniós forrásokat. Ezzel Brüsszel az egységes piacon hoz hátrányos helyzetbe országokat, sőt, az Erasmus akadályozásával immár a fiatalokat is. Ezt a jogellenes állapotot a Bizottságnak mielőbb fel kell számolnia”.

Győri Enikő leszögezte: „A Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzek folyósításával lehetne elérni, hogy a felzárkózó tagállamok és különösen a kkv-k végre egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek az egységes piacon.”