Belső piac és fogyasztóvédelem

A leghatározottabb fellépésre van szükség az európai felhasználókat ért mulasztásokkal szemben

2023. 09. 19.

A Tanács spanyol soros elnöksége az Európai Parlamentben a hétfő délutáni ülésén bemutatta uniós belső piaci és fogyasztóvédelmi prioritásait. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában a Booking.com globális szállásközvetítő körül kialakult pénzvisszatartási ügyről érdeklődött. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a késedelmes kifizetés számos, a globális szállásközvetítő általi fizetési módot igénybe vevő hazai vállalkozást érintette. „Ezres számban voltak azok a vállalkozók, akiknek hónapokig nem fizetett a Booking, ami több helyen likviditási problémát okozott” – tette hozzá.

Tóth Edina szerint a szállásközvetítő multicég visszaélhetett erőfölényével, hiszen kiszolgáltatott helyzetben tartott több ezer vállalkozást. Az uniós kis- és középvállalkozások érdekében akár uniós szintű törvénymódosítás is szükséges lehet, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki. A spanyol soros elnökség képviselője válaszában kifejtette, hogy az ehhez hasonló problémákat a szeptemberben közzétett, a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetés elleni küzdelemről szóló javaslat orvosolhatja.

Tóth Edina emlékeztetett: a jövőben fontos lenne uniós fogyasztóvédelmi és versenypolitikai szervezetekkel is egyeztetni arról, hogy milyen uniós és tagállami szintű intézkedésre lehet még szükség a fogyasztók érdekeinek védelmében. A fideszes politikus felhívta a figyelmet: a leghatározottabban fel kell lépni azért, hogy az európai embereket a jövőben ne érhesse kár.