Belső piac és fogyasztóvédelem

Nem hagyjuk, hogy másodrendű fogyasztókká váljunk az uniós piacon!

2023. 09. 19.

A kettős minőségű termékek felszámolásának témakörével foglalkozott az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi szakbizottsága. Tóth Edina fideszes EP-képviselő az eszmecserét követően kiemelte: „Elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamokban továbbra is silányabb minőségű termékek kerülnek eladásra. Nem fogadjuk el, hogy az Unió közös piacán a mai napig kettős mérce érvényesül”.

Az Európai Bizottság eddig bemutatott tanulmányaiban megállapította, hogy az élelmiszerek, háztartási és egyéb termékek kettős minősége tekintetében nem figyelhető meg eltérés a nyugati- és a kelet-európai régiók között. A hazai hatóságok azonban eltérő eredményekre mutattak rá: a magyar fogyasztókat hátrányos megkülönböztetés éri, hiszen számos árucikk esetében állapítható meg kettős minőség, és egy-egy termékcsalád jobb, minőségi darabjait idehaza nem árusítják a gyártók.

Tóth Edina kifejtette: az egységes piac kétsebességes piaccá vált. Az egyenjogúság brüsszeli élharcosai számos alkalommal kiemelik, hogy minden EU-polgárnak éreznie kell, hogy úgy bánnak vele, mint bárki mással, és mindenkinek tisztességes, egyértelmű módon kell tájékoztatást kapnia az általa vásárolt termékekről. „Ez azonban a mai napig nem valósult meg: beigazolódott, hogy egyes állampolgárok másodosztályú fogyasztóvá váltak, hiszen asztalaikra és háztartásaikba gyengébb minőségű termékek kerülnek” – húzta alá a képviselő az ülés kapcsán.