Belső piac és fogyasztóvédelem

Hosszabb élettartamú fogyasztási cikkeket az Unió piacára!

2023. 11. 21.

Az Európai Parlament vitát tartott a tartós fogyasztási cikkek javíthatóságáról. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte a javításhoz való jogról szóló javaslatot, amely nemcsak a fogyasztók pénztárcáját kíméli, de a környezetünk számára is hasznos, hiszen a javaslat a hulladék mennyiségének csökkentésére törekszik.

Tóth Edina hangsúlyozta: „Konzervatív képviselőként úgy gondolom, hogy egy meglévő dolog érték, és mint olyat, nem szabad lecserélni az első adandó alkalommal valami újra. Az nem lehet, hogy bizonyos cégek a profit maximalizálása érdekében arra kényszerítik a fogyasztókat, hogy már a legkisebb hiba esetén is új készüléket vásároljanak a meglévő javítása helyett”.

A Fidesz EP-képviselője szerint ezért fontos az új szabályozás elfogadása, mert célja, hogy a hibás termékek javítására hívja fel a figyelmet, ösztönzi a gyártókat és a fogyasztókat, hogy a hibás termékek eldobása helyett a megjavítására törekedjenek. „Fontos, hogy a fogyasztási eszközök tartósabbak, könnyebben javíthatók legyenek, hiszen ez által tudjuk elősegíteni legjobban a körforgásos gazdaság kiépítését” – emlékeztetett Tóth Edina.

„Brüsszelnek több ilyen, az európai fogyasztók mindennapi életét könnyebbé tevő, hasznos javaslattal kellene foglalkoznia álságos, jogállamiságinak álcázott, öncélú politikai zsaroló eljárások helyett.” – tette hozzá a fideszes politikus.